Idea

Tworząc Halę Bakalarska chcieliśmy zbudować miejsce, gdzie spotykają się kultura street foodowa z kuchnią orientu.

Rok 2019 to czas renesansu kultury street foodowej. Polacy pamiętają zapiekanki i buły z pieczarkami, Amerykanie hamburgery i hot-dogi, Belgowie frytki, Niemcy bratwursty. Street food to nie fast food – to nowa forma rozrywki, spędzania czasu z rodziną i znajomymi, odkrywania i zachwycania się feerią nowych smaków. Są też zakątki na świecie, gdzie jedzenie na ulicy to naturalny element lokalnej kultury, czy wręcz podstawa krajowej gospodarki, i właśnie z tych regionów czerpiemy inspirację i chęć stworzenia w Warszawie miejsca, którego dotąd nie było na kulinarnej mapie Polski.

Czym jest street food? Street food czyli „żywność z ulicy” to kwintesencja lokalnej kultury jedzeniowej: gotowe do zjedzenia dania z lokalnych specjałów, świeżych składników charakterystycznych dla regionu. Street food to przeciwieństwo fast food, który wiąże się z globalizacją żywieniową, standaryzacją menu i smaków przez światowe koncerny gastronomiczne. Street food jest szczery, autentyczny, i właśnie te elementy zaważyły o fenomenie zjawiska na całym świecie.

Hala Bakalarska to 1400 m2 powierzchni kulinarnych podróży, najwyższej jakości smakołyków kuchni chińskiej, wietnamskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej i indyjskiej. 16 zróżnicowanych restauracji z ofertą lunchową, przekąskami, deserami, oryginalnymi napojami i alkoholem.

Tworząc Halę Bakalarska chcieliśmy zrobić miejsce, gdzie spotykają się kultura street foodowa z kuchnią orientu.

Zapomnijcie o kurczaku w pięciu smakach. W Hali Bakalarska skosztujecie po raz pierwszy nieznanych dotąd smakołyków kuchni wschodnio-azjatyckiej, przekonacie się, że kuchnia japońska to nie tylko sushi, kuchnia wietnamska to nie tylko zupa pho, a indyjska to nie tylko kurczak tikka masala. Zaglądajcie na naszą stronę, obserwujcie nasz profil na Facebooku i wyczekujcie na datę otwarcia, którą niebawem ogłosimy.